Het betere kamwerk…

Enkele dagen geleden maakte ik eindelijk kennis met kater Merlin. Ja ik schrijf ‘eindelijk’ omdat we door alle covid-beperkingen elkaar 2 jaar niet konden zien en dus was het nu de grote dag, ook om Merlin te ontmoeten…. Merlin is een Noorse Boskat en woont bij mijn vriendin Ilse in Tessenderlo, samen met drie andere vriendjes zijnde de Brits Korthaar Cimba en twee Ragdolls Dommel en Amor. Vier heerlijke schatten van katten.

De Noorse Boskat is een stuk groter dan de gemiddelde huiskat. Het is een halflangharig ras dat lang en krachtig gebouwd is. De ondervacht is wollig en de waterafstotende (ja, echt!) bovenvacht bestaat uit lang en grof haar. Heel kenmerkend voor de Noorse Boskat zijn de pluimpjes op en uit de oren. Ze hebben een stoer driehoekvormig hoofd met kenmerkend de rechte neus, grote voeten en lange haren tussen de kussentjes.

Nu had mijn vriendin me al eerder verteld dat Merlin zich zo graag liet kammen en borstelen. Waar ikzelf vaak met onze Pers Maxime pittige momenten beleef als het kammoment van de dag daar is…(herkenbaar ja?) is Merlin dus net heel gewillig om zijn mooie vacht te laten verzorgen.

Ik nam de proef op de som, zette me op een stoel aan de tafel (want zo een grote meneer heeft best wel wat plek nodig bij de vachtverzorging) en toen ik de slickerborstel in de hand nam sprong Merlin gewillig op de tafel en bleef netjes voor me zitten. Dit was echt wel nieuw voor me! Ge-wel-dig!

Het ‘geheim’ van zijn positieve houding? Van de eerste moment dat Merlin bij zijn nieuwe baasje woonde, maakte zij Merlin elke keer opnieuw een stukje meer vertrouwd met aanrakingen aan de vacht met haar hand(en). Bv. begin met kammen aan de oortjes, en ga met je andere vrije hand een stukje verder, bv. naar de flank tot wanneer je kat aangeeft dat het genoeg is. Zo werk je elke keer opnieuw een stukje verder met de slickerborstel of kam tot je uiteindelijk na een tijd je kat zijn hele lichaam geborsteld is, ook op de plekjes die minder makkelijk kambaar/toegankelijk zijn zoals aan de broek achteraan of tussen de lies en onder de oksels vooraan of de buik. Merlin draait en keert zelf zodat elk plekje met plezier kan gekamd worden. 

Als afsluiter volgt er steeds een beloning met zijn geliefde snoepje of snack. Zo maak je een positieve associatie met wat jij voor ogen hebt, een perfect verzorgde kat!

Het resultaat zien jullie op de foto’s hieronder, een blije Merlin en ik heel fier op mijn nieuwe vriend! ♥